Body Treatment

Wat is rug facial?

Een rug facial is een reinigende behandeling speciaal voor de rug. Gedurende de behandeling wordt de huid op de rug gereinigd en wordt er een chemische peeling aangebracht.
Een chemische peeling zorgt ervoor dat het bovenste beschadigde laagje van de huid loslaat, waardoor de huid gestimuleerd wordt om nieuwe cellen te produceren. De huid gaat zich nu sneller vernieuwen, waardoor oneffenheden verminderen. Een chemische peeling maakt de huid gladder en egaler.

Welke indicaties kunnen er behandeld worden?

– Acne
– Oppervlakkige acne littekens – Onzuiverheden

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van de indicatie en de intensiteit van de peeling zijn vaak meerdere behandelingen nodig om zichtbare resultaten te behalen. Ongeveer 3-5 behandelingen met tussenpozen van 4 weken wordt aangeraden.

Welke chemische peeling is geschikt voor mijn huid?

Een chemische peeling is geschikt voor ieder huidtype, van een vette tot een gevoelige huid. De intensiteit en het soort peeling wordt afgestemd op de behoeften van de huid en uw persoonlijke wensen. De chemische peelings die wij toepassen zijn glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, amandelzuur en trichloorazijnzuur (TCA). Ook hebben wij peelings die meerdere zuren combineren zoals de Jessner peeling.

Puistjes op de rug kunnen heel vervelend zijn. Veel mensen die last hebben van puistjes op hun rug schamen zich ervoor. Ze maken zich vaak zorgen over wat ze wel of niet kunnen dragen. Als het mooi weer is wil je lekker kunnen genieten en je vooral niet bezighouden hoe je je huid kunt verstoppen. Toch zijn er veel mensen die dan standaard een T-shirt aanhouden of zelfs helemaal niet gaan zwemmen. Herkenbaar? Als je er last van hebt: weet dan dat je echt niet de enige bent. Het komt heel veel voor. We hopen dat je iets hebt aan dit blogbericht.

Acné op de rug

Acné op de rug en schouders komt veel voor bij jongeren, maar ook nog bij volwassenen. Bij de meeste mensen worden de acnéklachten minder na hun 25ste levensjaar. Toch is er ook een groep van dertigers en veertigers die er dan nog steeds last van heeft. Het betreft dan meestal vrouwen. Mocht je er gevoelig voor zijn, dan kan het in een bepaalde periode ineens opvlammen en een aantal weken tot maanden later ook weer uitdoven. Bij sommige mensen zie je door het reliëf aan het oppervlakte van de huid dat zij in het verleden acné hebben gehad. Dit worden acné-littekens genoemd.

Acné op de rug kan verschillende vormen aannemen, van heel mild tot ernstig. Soms gaat het om enkele mee-eters en puistjes op de schouders, bovenrug, nek en ook op de borst, soms is de hele rug bezaaid met diepe ontstekingen. Acné op de rug kan meerdere kenmerken hebben: zwarte mee- eters, onderhuidse mee-eters, bultjes, puskopjes, diepe ontstekingen, cysten en acné-littekens.

Vlekjes op de rug na acne

Als de ontsteking na verloop van tijd uitgedoofd is, kan op die plek een donkerrood of bruin vlekje te zien zijn. Puistjes op de rug kunnen snel pigmentvlekjes veroorzaken, wat we in de praktijk met een moeilijk woord postinflammatoire hyperpigmentaties noemen. Mensen met een getinte huidskleur, type drie of hoger, zijn daar gevoeliger voor dan mensen met een hele blanke huid.

Bij mensen met een hele blanke huid, huidtype één en twee, zie je wel sneller rode vlekjes ontstaan als het puistje uitgedoofd is. Dit noemen we postinflammatoir erytheem. Dit is een hele oppervlakkige roodheid, die na ongeveer een half jaar tot een jaar vanzelf weer vervaagt.

Als je regelmatig krabt aan de huid op je rug, of puistjes en mee-eters zelf uit probeert te drukken, heb je een grote kans op pigmentvlekjes en roodheden.

Is het moeilijk om puistjes op de rug te bestrijden?

Je hebt misschien liever puistjes op de rug, dan in het gezicht. De rug kan je immers nog bedekken en het gezicht niet. Helaas is acné op de rug wel wat moeilijker te bestrijden. Dat komt omdat de huid daar vrij dik is. Dat zorgt ervoor dat deze puistjes hardnekkiger zijn. De huid op de rug heeft ook meer talgklieren dan de gezichtshuid, waardoor er meer plekken zijn waar puistjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan je zelf moeilijker bij je rug komen dan bij je het gezicht. Dat maakt verzorgen en wassen lastig met als gevolg dat we vaak minder aandacht besteden aan onze rug.

Wat is de oorzaak van de puistjes op de rug?

Het is moeilijk om één oorzaak aan te wijzen, omdat er meerdere factoren zijn die acné op de rug kunnen uitlokken. Erfelijkheid en hormoonschommelingen spelen een belangrijke rol. Er zijn ook onderzoeken waarin is vastgesteld dat het groeihormoon IGF-1 (Insuline-like Growth Factor) een boosdoener is. Dit groeihormoon komt van nature voor in ons lichaam en is verhoogd tijdens de puberteit. Het blijkt dat mensen met acné een verhoogde IGF-1 hebben. Als je veel suiker en koolhydraten eet, ontstaat een verhoogde insulineproductie in het lichaam, dit leidt weer tot een verhoging van het groeihormoon IGF-1. Ook het eten en drinken van zuivelproducten kan een piek in het groeihormoon uitlokken. Verder zijn er nog factoren die de acné kunnen verergeren, zoals stress, het gebruik van vette bodylotion en massage-olie, synthetische kleding en wrijving van tassen of boorden. Zelf uitknijpen van mee-eters en puistjes maakt het beeld meestal erger.

Wat kan je zelf doen aan puistjes op de rug?

Onderstaande adviezen kunnen jou misschien goed op weg helpen in de strijd tegen acné op de rug:

1. Probeer de puistjes en mee-eters niet zelf uit te knijpen!

Naast dat je je nek bijna verdraait, krijg je negen van de tien keer de mee-eters of het pus er niet goed uit. Dat komt omdat je er niet bij kunt en omdat de huid op de rug dik is. Meestal maak je schade door onrijpe puistjes uit te knijpen en veroorzaak je grotere ontstekingen. Krab ook niet aan de huid als je korstjes of bultjes voelt. Hierdoor geneest de huid niet goed en is de kans groot dat daar een pigmentvlekje ontstaat. Ook verspreid je de bacteriën naar andere gebieden van de rug.

2. Gezondere voeding

Kijk eens kritisch naar je voedingspatroon en de hoeveelheid koolhydraten, suikers en zuivel die je binnen krijgt. Misschien kan je een tijdje minderen of bepaalde producten zelfs vermijden.

3. Draag het liefst katoenen kleding

Katoen ‘ademt’ beter. Slaap ’s nachts in een schoon T-shirt en douche altijd direct na het sporten. Douche overigens niet met te heet water: dt kan de talgklieren activeren.

4. Reinig je rug met een speciale reinigingsgel

Gebruik elke dag een reinigingsgel onder de douche. Het liefst één met salicylzuur of amandelzuur, zoals de Cleanser van Mesoestetic of Clinic Care. De zuren in dit product zorgen ervoor dat de dode huidcellen verweekt worden, waardoor deze afschilferen en verstoppingen worden voorkomen. Reinig de huid van de rug pas aan het einde van de douchebeurt, dus nadat je je haar hebt gewassen met shampoo en conditioner. Zo blijven er geen restjes shampoo op je huid achter. Spoel de huid tot slot goed af met water.

5. Exfolieer regelmatig

Daarnaast heeft het veel zin om te scrubben, om de hoornlaag mooi dun te houden. Het aantal keer per week is afhankelijk van de klacht. Sommige mensen mogen elke dag scrubben, anderen kunnen dit beter beperken tot twee keer per week. Als je er lastig bij kunt, vraag dan iemand anders om het te doen. Bij Huidzorg Houten adviseren we de krachtige Dual Action Scrub van ZO Skin Health. Er zijn ook speciale scrubhandschoenen of borstels te koop.

6. Rem de talgproductie

Na het douchen en afdrogen kun je met een watje met speciale lotion over de rug wrijven om de poriën extra diep schoon te maken. In de praktijk adviseren we vaak de Oil Control Pads. Dit is een echte thuis-therapie! De pads bevatten 2% salicylzuur om de talgproductie te verminderen. Door goed met de pads over de rug te wrijven haal je overtollige dode huidcellen weg. Daarnaast verminderen amandelzuur en Triclosan ontstekingsveroorzakende factoren die irritaties veroorzaken en werken antibacterieel. De mensen die de pads consequent gebruiken zien vaak een aanzienlijke afname van de acnéklachten!

7. Spot Treatment

Ontstekingen kun je zelf ook lokaal behandelen door een dun laagje Acne Control aan te brengen. Dit middel neutraliseert de acné-bacterie en voorkomt toekomstige acné-uitbraken.

Wat is maderotherapie?

“Madero” betekent hout in het Spaans. Maderotherapie is een behandeling die gebruik maakt van anatomisch gevormde houten instrumenten om de lichaamscontouren te verbeteren door vetcellen af te breken en via diepe massage het lymfatische drainage systeem van het lichaam te activeren waardoor het afgebroken vet kan worden afgevoerd en uitgescheiden.

Door specifieke druk op bepaalde plaatsen van het lichaam uit te oefenen helpt deze therapie om de lichaamscontouren te accentueren, cellulitis te verminderen en om gewichtsverlies te ondersteunen. Daarnaast heeft deze therapie een relaxerende werking op lichaam en geest, het vermindert lichamelijke en geestelijke stress en het stimuleert de organen, de bloedcirculatie en het lymfatisch drainagesysteem van het lichaam.

Body sculpting zonder chirurgische ingreep: dat is maderotherapie. Bij deze Colombiaanse bindweefselmassage maken we gebruik van een holistische massagetechniek waarbij krachtig en effectief wordt gewerkt aan het accentueren van de lichaamscontouren en het verminderen van cellulite. Wij werken met 100% natuurlijke, biologische massageolie die ook geschikt is voor de gevoelige huid.

Bij deze relatief nieuwe massagetechniek maken we gebruik van houten massage tools. Met deze tools stimuleren we het lymfatische drainagesysteem van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat giftige stoffen worden afgebroken, het metabolisme wordt versneld en de lichaamscontouren verbeteren. Door druk op bepaalde plaatsen van het lichaam uit te oefenen, helpt maderotherapie om de lichaamscontouren te accentueren. Maderotherapie is erg geschikt na liposuctie. (Let wel op dat je geen open wonden hebt en ook niet meer zo gevoelig bent)

Maderotherapie verwijdert oppervlakkige en dieperliggende cellulite, ondersteunt gewichtsverlies en geeft je lichaam vorm.

Daarnaast heeft deze maderotherapie een ontspannende werking op lichaam en geest, vermindert het stress en stimuleert maderotherapie de organen en de bloedcirculatie. De body sculpting massage kan als pijnlijk worden ervaren. Wordt het te erg? Geeft dit dan gerust aan bij de behandeld specialist; dan houden we er rekening mee.

Dubbel zo effectief als een normale anti-cellulitis massage.

Door het gebruik van de houten ’tools’ wordt het lymfe systeem geactiveerd om afvalstoffen en vet af te voeren. De cellulitis valt uiteen in kleine deeltjes en hierdoor verdwijnt de zogenaamde sinaasappelhuid.
Deze therapie verwijdert zowel de oppervlakkige als de dieperliggende cellulitis en geeft je benen vorm. Na 5 behandelingen zie je resultaat, maar voor het beste resultaat adviseren wij 10 tot 15 behandelingen.

Behandelingsplan Kuur

Voor het beste resultaat kan maderotherapie worden toegepast in kuurverband. Vanaf 5 behandelingen zie je meestal resultaat, maar voor het beste resultaat adviseren wij minimaal 12 behandelingen met een tussenpoos van drie dagen tussen elke behandeling.

Maderotherapie kan worden uitgevoerd op:

–  Armen
–  Buik
–  Heupen
–  Benen
–  Billen

Contra-indicties:

–  Zwanger
–  Virale infecties
–  Besmettelijke huidziektes
–  Trombose
–  Oncologische ziekten (kanker, tumor)

Tip: kom niet met een volle maag naar de behandeling, maar zorg er wel voor dat je zo’n twee uur voor de behandeling een lichte maaltijd hebt gegeten. Na afloop dien je minimaal twee liter water te drinken. Dit zorgt voor een optimale vochtafdrijving en de beste resultaten

De ontspanningsmassage is een van de meest bekende massagevormen en ondertussen al duizenden jaren oud. De basis van deze massage is de geest en het lichaam tot rust te brengen.

Een ontspanningsmassage voor een betere gezondheid van lichaam en geest

Er is een verschil tussen een diepe weefselmassage (deep tissue) en een ontspanningsmassage. Deze laatste heeft niet als doel je dieper gelegen spieren te herstellen maar werkt uitsluitend in de buitenste lagen van het spierweefsel. Het tempo en de druk tijdens de ontspanningsmassage liggen ook lager.

Voor wie is een ontspanningsmassage bestemd?

De ontspanningsmassage is in de eerste plaats een zachte en rustige variant van de klassieke massage en bestemd voor diegenen die hun spieren en lichaam op een vriendelijke manier willen ontspannen. Een ontspannen lichaam zorgt tegelijk voor mentale ontspanning. Een regelmatige ontspanningsmassage werkt ook preventief omdat het lichaam deze ontspanning opslaat in het lichaamsgeheugen en hier steeds makkelijker aan kan refereren. Dit kan een herhaling van klachten voorkomen.

Waarom een ontspanningsmassage?

De redenen voor een ontspanningsmassage zijn erg uiteenlopend en verschillen van persoon tot persoon. De meerderheid van al diegenen die regelmatig zo’n massage laten uitvoeren zoeken ontspanning en willen in de eerste plaats hun stress verminderen. Stress kan de oorzaak zijn van de meest uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals:

–  Pijn en chronische pijn
–  Stijve en pijnlijke spieren
–  Alle soorten rugpijn
–  Nek- en schouderklachten
–  Hoofdpijn en migraine
–  Een ontspanningsmassage kan verlichting brengen en de pijn doen verzachten en in sommige

gevallen zelfs (tijdelijk) laten verdwijnen.

Soepel en ontspannen lichaam

Een ontspanningsmassage kan uiteraard ook werken zonder dat je fysieke klachten hebt. Naast de reeds vernoemde voordelen, zorgt een ontspanningsmassage namelijk ook voor het herstel van het zelf genezend vermogen van ons lichaam. Tijdens een ontspanningsmassage vloeien spanningen die

in voorbije periode werden opgebouwd weg en komt de geest tot rust. De massage werkt ook preventief en zorgt dat stress en vervelende situaties makkelijker los gelaten kunnen worden en niet opgeslagen worden in het lichaam.

Soms leert zo’n massage ons dat spieren strakker, vaster en harder aanvoelen dan we zelf beseffen. Dat is dan vaak weer het gevolg van het langdurig belasten van steeds dezelfde spieren of spiergroepen, van lange tijd aanhouden van dezelfde houding, bijvoorbeeld door kantoorwerk of veel in de auto zitten.

Tijdens een ontspanningsmassage wordt extra aandacht aan deze spiergroepen besteed. Vaak ervaar je na een eerste behandeling al een opmerkelijke verbetering.

Natuurlijke olie tijdens ontspanningsmassage

Om een optimale ontspanning te bereiken wordt tijdens deze massage een natuurlijke olie gebruikt.. Deze wordt op ambachtelijke wijze gemaakt volgens eigen recepten. Hierbij is alleen gebruik gemaakt van natuurlijke producten van de allerbeste kwaliteit. De olie wordt geperst en gedestilleerd uit zaden, planten, bloemen, bomen en wortels. De olie die daarbij vrijkomt bevat de werkzame bestanddelen. In de lichaamsolie worden aromatherapie, herbal medicine en traditionele kennis over huidverzorging gecombineerd. De geur van de olie beïnvloedt de gemoedstoestand en de werkzame bestanddelen zorgen voor een hernieuwde balans in het lichaam. En natuurlijk voedt de olie de huid, zodat die zich herstelt en zacht en soepel wordt.

Dit doet een ontspanningsmassage met lichaam en geest

Tijdens en onmiddellijk na een ontspanningsmassage ervaar je de gunstige invloed ervan. Een ontspanningsmassage kan zorgen voor:

–  Een betere bloedcirculatie
–  Zuivert je lichaam door afvalstoffen sneller af te voeren
–  Sneller spierherstel
–  Herstelt spierkrampen en geeft je verloren spierkracht terug
–  Maken verkrampte spieren weer los
–  Zorgt voor meer bewegelijkheid
–  Geeft je extra energie
–  Versterkt je immuunsysteem
–  Verhoogt je natuurlijke weerstand
–  Vermindering stress
–  Tegen depressie werken
–  Minder vermoeid gevoel
–  Een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en ene vlotte stoelgang
–  Brengt je hormonen weer in evenwicht
–  Zorgt voor een betere concentratie en een sterker zenuwstelsel
–  Maakt je minder vatbaar voor bijvoorbeeld verkoudheden, griep en infecties van je

luchtwegen zoals bronchitis

Zo verloopt een ontspanningsmassage

Tijdens een ontspanningsmassage lig je zowel op je rug als op je buik. De masseur maakt tijdens het masseren gebruik van verschillende technieken, zoals:

–  Strijkbewegingen
–  Kloppen
–  Schudden
–  Kneden

Vibreren

Al deze bewegingen zorgen vooral voor ontspanning en rust voor lichaam en geest. De druk kan tijdens de massage, op verzoek van de gast, altijd aangepast worden naar persoonlijke wensen. Ook kunnen voorafgaand aan de massage klachten, aandachtspunten besproken worden.

Het is altijd belangrijk om de masseur op de hoogte te stellen van zwangerschap, ondergane operaties of blessures.